Kraljevske glavatice iz Drave - Antun Mateš: Zaneseni Ribar

Kraljevske glavatice iz Drave

Uranič se pokazao pravim majstorom jer je ulovio još nekoliko kapitalnih primjeraka kakav je ovaj, na vrlo efektnoj snimci, težak 29 kg i dug 133 cm.

Tok rijeke Save kroz Zagreb izgledao je kao pravi odvodni kolektor otpadnih voda koju je slovenska industrija postojano i uporno opskrbljivala golemim količinama teških metala, nešto mazuta, ispiranim česticama ugljena iz Trbovlja i sluzavim otpacima tvornice celuloze u Krškom. Za nas zagrebačke pasionirane glavatičare bila je to teška kazna jer smo pamtili priče kako se u Savi skroz do Rugvice išlo na ribolov glavatica, a fotografija ribarske dinastije Jakovac s komadom od 16 kg samo je pojačavala našu frustriranost. Trofeji naših glavatica poglavito teški do 15 kg činili su nam se najveći na svijetu jer smo se morali truditi i putovati više sati lošim cestama prekrcanim kolonama kamiona i automobila, stotinu i više kilometara na Unu, Sanu, Kupu i Dobru. Koliko smo samo vremena utrošili čekajući da se podigne brklja preko brojnih prijelaza željezničkih pruga prije nego su te prijelaze premostili nadvožnjaci. Zapravo pravo je čudo bilo da smo uspjeli uloviti toliko glavatica ali pravi šok smo doživjeli kada se katkad u Ribarskom glasilu pojavila fotografija pokojega golemog primjerka glavatice iz Drave kraj Spittala.

Možda najefektniji prikaz goleme glavatice iz Spittala je ova snimka ulova Ericha Liebmingera iz Drave kod Kellerberga. Ulovljena je na gumenu ribicu 25. XI. 2005. godine, težila je 29 kg i bila duga 136 cm.

Osmjeh sretnog ribara Romana Korena s dravskom glavaticom od 14 kg i 106 cm ulovljene kod Villacha 20. I. 2007. godine.

Te nemani budile su u nas opravdano strahopoštovanje kojih u rijekama tadašnje države nismo pronalazili. Iako nerado pišem o rijekama na kojima nisam lovio glavatice, rezultati koji su postignuti na Dravi u Austriji kraj revira Spittal jednostavno se ne mogu mimoići jer je Drava u Austriji za glavatice ono što je rijeka Kenai na Alasci za kraljevske losose. Pohodio sam alasku rijeku Yentnu gdje se može uloviti puno lososa od oko 10 do 15 kg, ali na rijeci Kenai prosjek ulova lososa viši je od 20 kg, a tamo je ulovljen i rekordni Chinook ili kraljevski losos težak 97 lb ili okruglo 48 kg. Upravo takva je reputacija glavatica sa Spittala pa ribe otamo nose opravdani naziv Kraljevske glavatice.

Ribar Karl Tschernutter ulovio je u Dravi kod Villacha, na gumenu ribicu, glavaticu tešku 24,5 kg i dugu 124 cm.

Sretan je bio i datum 3. XII 2005. godine za Wolfganga Koglera kada je ulovio, isto kod Villacha, glavaticu tešku 23 kg i dugu 123 cm.

Povratak na vrh stranice
Hrvatski Deutsch English